In 2019 stopt Zeebaard met de organisatie van kajaktochten. Waarom?

Het ontstaan van Zeebaard

Ik heb in 2014 Zeebaard opgezet, mijn eigen bedrijf waar ik kajaktochten in steden met historische stadscentra organiseer. Doel was om 3 a 4 maanden per jaar tochten aan te bieden naast mijn bestaande baan. Ik wilde mijn gasten een fijne lichte boot aanbieden met goed zitje en een relatief lichte peddel. Bij de start in 2014 bood ik alleen tochten aan in Haarlem en omdat ik nog naamsbekendheid moest opbouwen was ik voor potentiele bezoekers nog moeilijk te vinden.

Uitbreiding naar andere steden

In 2015 ben ik naast Haarlem ook tochten in Leiden (mijn woonplaats) gaan aanbieden wat de start betekende van een redelijk continue stroom van bezoekers. Gasten konden een review achterlaten en dat heeft mij geholpen om ieder jaar weer meer bezoekers in de kajaks mee te nemen. Hoewel de bezoekersaantallen toenamen was er nog geen sprake van een levensvatbaar bedrijf. Daarom heb ik dat jaar als experiment 2 tochten in Amsterdam gevaren om te zien of er in Amsterdam mogelijkheden waren en hoe om te gaan met de druk bevaarde grachten en de aanwezigheid van de vele rondvaartboten. De bezoekers van deze tochten waren enthousiast, maar ik zag dat ik de route wel moest aanpassen om het veilig en beheersbaar te houden. In 2016 heb ik de tochten in Amsterdam voortgezet, steeds een beetje aangepast en ben sindsdien goed in staat om een groep kajakkers door delen van het centrum te begeleiden en de veiligheid zo goed als mogelijk te waarborgen. Ieder jaar daarna mocht ik weer meer bezoekers meenemen en kreeg ik van mijn gasten heel goede reacties en fijne reviews.

2017 Was een goed jaar met weer meer bezoekers en goede reviews. 2018 Was een uitmuntend jaar en betekende de ontdekking van de stadstocht in Amsterdam door het grote publiek. De drie steden Haarlem, Leiden en Amsterdam leverden mij als gids voldoende afwisseling waardoor de tochten niet saai werden. Leiden biedt door de vele grachten de mogelijkheid om ieder tochtje weer net even anders te varen en in Amsterdam kon ik de route op verschillende manieren verlengen als de gasten net iets meer ervaring en snelheid hadden.

Dus alles ging goed, maar waarom ben ik dan gestopt?

Ik ben de gelukkige vader van 2 lieve jonge kinderen. Mijn dochter is momenteel 3 en mijn zoon wordt in juni dit jaar 5. In Nederland geldt dan de leerplicht waardoor ik met mijn gezin alleen in het hoogseizoen op vakantie kan gaan. Dat is juist de periode waarin ik de meeste bezoekers ontvang en dat voelt als een bakker die tijdens de lunch geen broodjes verkoopt. Daarnaast is het aanbieden van de tochten erg tijdsintensief. De vaardagen zijn lang en daarnaast heb ik ‘s avonds veel aanmeldingen af te handelen, mails te beantwoorden en planningen te maken wat ten koste gaat aan de tijd met mijn gezin die in de zomer juist meer tijd met mij door wil brengen omdat er dan geen school is. Dat heeft mij doen besluiten te stoppen met het aanbieden van de tochten.

Ik heb iedere tocht met heel veel plezier gevaren en als ik de foto’s in het logboek terugkijk komen er bij bijna iedere individuele tocht weer herinneringen boven. Dank aan alle gasten die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden! En misschien, heel misschien dat ik in de toekomst, als de tijd het toelaat, weer aan vergelijkbare activiteiten begin.

Maarten – 9 april 2019